Yatağa Bağımlı Hasta bakımı ve Temel İhtiyaç Karşılama Eğitimi

İnsanlar pek çok sebebe bağlı olarak hastalanabilir, sakat kalabilir ve hayatının büyük bir kısmını yatağa bağımlı olarak geçirebilir. Yatağa bağımlı hastaların bilinçleri açık veya kapalı olabilmektedir. Bilinç, kişinin tam olarak uyanık olması ve çevrede olup bitenlere doğru tepkiyi verebilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Yatağa bağımlı hastalar sosyal hayattan bağımsız ve izole bir hayat yaşamaktadırlar. Bunun giderilmesi üzere yatağa bağımlı hastalar hastanın sosyal hayata kazandırılması konusunda oldukça büyük bir rol oynarlar. Yatağa bağımlı hastalar her gün yardıma ihtiyaç duymadan gerçekleştirebildiğimiz temel ihtiyaçlarını giderebilmek üzere farklı bireylere ihtiyaç duyarlar. Banyo yapma, tuvalet ihtiyacının karşılanması, ağız bakımı, vücut bakımı, giyinme ve soyunma, hareket etme, kişisel alanlarını koruma, iletişim kurma gibi konularda hasta bakıcıya bağımlılık gösterirler. Hasta birey kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı için suçluluk ve baskı duygusu hissedebilir. Hasta bakıcısı hizmet verdiği sırada mümkün olduğunca hastaya bunu hissettirmemeli ve yaptığı işten zevk aldığını hastaya belli etmelidir. Hasta bakıcısının haftalık olarak yapması gereken bakım çeşitleri bulunur. Bu bakım işlemlerinden bazıları;

 

  • Ağız, kulak, burun temizliğinin yapılması
  • Tuvalet ihtiyacının karşılanması
  • Egzersiz ve sporlar ile hastanın kaslarının rahatlatılması
  • Hastanın bakımının yapıldığı odanın düzenli olarak temizlenmesi
  • Göz ve saç bakımı

 

Bilinci açık hastaya uygulanabilecek en ideal ağız bakımı, dişlerin düzenli olarak sabah ve akşam olmak üzere fırçalanmasıdır. Hastalık nedeniyle ağız içi ve dışında oluşabilecek yaraların tedavi edilebilmesi üzere çeşitli ilaçlar ve gargaralar kullanılmalıdır. Hasta bakımı eğitiminde, bu tip bakımların hastaya nasıl uygulanmasının doğru olduğu ve hangi temel ihtiyaçlar karşılanırken nelerin yapılması gerektiği hasta bakıcı adayına öğretilir. Bu tip hassas işlerde eğitim vazgeçilmez bir konudur. En az 2 yıllık hasta bakımı eğitimi almış hasta bakıcılara size daha verimli bir bakım hizmeti sağlayacaktır. Hasta bakımı yapılırken hastanın içerisinde bulunduğu durum göz önünde bulundurulmalı ve hasta bakımı işleminin verimliliği sağlanmalıdır hasta bakımı eğitimi sertifikası uluslar arası bir sertifikadır ve hasta bakıcıları dünyanın her yerinde hasta bakı yapma imkânına sahip olurlar.

Bir önceki yazımız olan Yaşlı Bakıcılara Ne zaman İhtiyaç duyulur? başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.