Yaşlılıkta Egzersiz

Beden özelliklerinin yavaşladığı ve kas hareketlerinin işlevlerini yitirmeye başladığı dönem olan yaşlılıkta egzersiz yapmaya daha çok ihtiyaç vardır. Böylece oluşan işlevsizlikler bir nebze azalacak yahut zorluk çekilmeyecektir.

Egzersiz çoğu kişi için gençlikte yapılan bir etkinliktir. Halbuki egzersiz en çok yaşlılar için gereklidir. Yaşlılık ve hareketsizliğe bağlı olarak oluşan sorunların önüne geçmek için oldukça faydalıdır. Fiziksel güç gerektiren eylemlerde kas gücünün azalmasından dolayı güçlük çekilir. Yaşlılıkta egzersiz bu yüzden önemlidir. Yitmeye başlayan yetileri korumak ve onları atıl vaziyette tutmak için bir program dahilinde yapılmalıdır. Kasları çalıştırıp kişinin hareketlerinde zorlanmasını engelleyebileceği gibi genel olarak çoğu sağlık sorununu da engeller.

Bir diğer yaşlılıkta görülen hastalık olan kemik erimesi, egzersiz kemikleri güçlendireceğinden dolayı geciktirilebilir veya önlenebilir. Buna bağlı olarak kırık riski de azalır. Yine, zihinsel olarak dinç tutarak daha sağlam bir görüş alanı sunar. Yaşlılıkta çok fazla sorun olan obeziteye karşı koyacağı gibi ideal olan kilonun korunmasını sağlar. Daha pek çok yarar sayılabileceği gibi egzersizin nasıl yapılması gerektiği de önemlidir.

Yaşlılıkta egzersiz belirli bir program çerçevesinde yapılıp aşırı yorgunluk yaratacak durumlardan kaçınılmalıdır. Uzun zamandır egzersiz yapmayan kişiler için ilk zamanlar sancılı geçecek olsa da vücut direnç kazandıktan sonra egzersiz oldukça kolay gelecektir. Kısa mesafeli sık tempolu yürüyüşler, nefes alma-verme alıştırmaları, parklarda koyulmuş spor aletleri ilk yapılacak egzersizlerdir. Ayrıca uzun vadede çaba gerektirecek, örneğin bisiklete binmek gibi egzersizlerin yapılması da fiziksel koşullara bağlı olarak düşünülebilir.

Yaşlılıkta egzersiz yaparken dikkat edilecekler, hatalı hareketlerin vahim sonuçlar doğurabileceğidir. “Ters hareket” denilen hareketler egzersizlerde oluşabilir ve böylece kas yırtılması, kemik incinmesi veya kırıklar oluşabilir. Sonuçları yaşlılık için ağır olabileceğinden ters hareketlerden olabildiğince kaçınmalı, fiziksel şartları zorlamayacak hareketleri yapmalıdır. Bir taraftan beslenme ihmal edilmemeli, egzersiz yapan vücudun daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağı bilinerek enerji verici doğal besinler tüketilmelidir. Özellikle taze sıkılmış meyve sularının egzersiz yaparken yanınıza almanız hem susuzluğunu giderecek hem de size enerji sağlayacaktır.

Şayet evden çıkamama durumunuz varsa evin içinde basit hareketler, sağa sola esneme, olduğunuz yerde sayma, kas germe hareketleri vb. yaparak yine egzersiz yapabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Yaşlılarda Beslenme başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.