Yaşlılıkta Beslenme 2

İnsan vücudu su dışında genel olarak protein, yağ, karbonhidrat ile vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu yaşlılıkta da aynı şekildedir fakat alınan miktarlara ve çeşitlere dikkat edilmesi, diyetin dengeli olacak şekilde hazırlanması gerekir. İlk bölümde yaşlıların protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarına baktıktan sonra, burada yağlar, vitamin ve mineraller ile su ihtiyacına göz gezdirebilirsiniz.

Yağlar:

Yağ vücut için önemli A,D,E,K vitaminlerinin çözücüsüdür. Üstelik vücudun çalışmaya devam etmesini sağlayan bazı hormon ve salgıların yapı taşı da yağlardır. Özellikle Omega3 ve Omega6 yağ asitleri bünye tarafından üretilemediği için mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Bu yağ asitleri yaşlı kişilerin bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, hafızalarını kuvvetlendirir ve kalp hastalıklarına yakalanma risklerini düşürür.

En sağlıklı yağ bulunduran besinler fındık, fıstık türü çerezler ve yağı çıkartılan zeytin ve mısır gibi bitkisel ürünlerdir. Yaşlılık döneminde günlük alınacak kalorinin dörtte biri yağlardan oluşmalıdır. Fakat aşırı tüketimi kalp hastalıklarının ve şişmanlığın tetikleyicisi olabilir. Ayrıca tüketilen doymuş yağlar ve hayvansal yağlar yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığına yol açabilir.

Vitamin ve Mineraller:

Vitamin ve minerallerin yeterli alımı organların hayati fonksiyonları açısından şarttır ve tek yolu dışarıdan besinler ya da takviye yolu ile almaktır. Vitaminler yaşlı kişinin bağışıklık sistemi, iskelet dokusu ve gözlerin sağlığı, derinin ve kanın sürekli yenilenmesi gibi sebeplerle gereklidir. Üstelik kişiyi yüksek tansiyon, şeker ve kalp rahatsızlıklarından korumak için de etkilidir. Uygun miktarda vitamin alan yaşlıların hafızaları ile kas ve kemikleri daha güçlü olmaktadır.

Hayvansal gıdalardan sağlanabilen B12 ve güneş ışınlarından alınan D vitaminleri hariç tüm vitamin ve mineraller en çok meyve ve sebzelerden alınabilmektedir. Yaşlılıkta özellikle de vitamin ve mineral ihtiyacı artmaktadır.

Su:

Su, besinlerin sindiriminde, iç organların etkin çalışmasında, eklemlerin korunmasında ve boşaltım sisteminde görev alan eşsiz bir maddedir. Yaşlı kişilerin vücutlarındaki su oranı diğer bireylere göre daha azdır bu sebeple çoğu zaman gereğinden az su tüketme durumu ile karşılaşılır. Vücuttan atılan ortalama günlük su miktarı 2 litrenin üzerindedir bu sebeple bakıcılar sağlıklı bir yaşam için yaşlı kişilerin günde en az 8 bardak su içtiğinden emin olmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Yaşlılıkta Beslenme 1 başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.