Yaşlılarda Ev Kazaları

Belli bir yaşta olanlar için bir sıkıntı yaratmayan evler, çocuklar ve yaşlılar söz konusu olduğunda tehlikeli tuzaklarla dolu alanlar olarak görülebilir. Çocukların önüne geçemediği merakı, yaşlılarınsa yaşlanmayla birlikte görme – işitme yeteneğinin azalması, kaslarındaki güç kaybı, tansiyon gibi hastalıklarla perçinlenen denge kontrol sorunları evleri tehlikeli hale sokmakta, kaza riskini arttırmaktadır. Çocuklar daha kolay kontrol edilip denetlenebilirken, yaşlılarda ev kazaları konusunda denetim ve kontrol daha zor olmaktadır.

Yaşlılarda ev kazaları arasında düşme, yanma ve zehirlenme en sık görülen kazalardır. Yapılan araştırmalar, geriatri polikliniklerine başvuran hastaların % 70’e yakınının ev kazaları nedeniyle bu poliklinikte tedavi gördüğünü göstermektedir. Ayrıca araştırmalarla ortaya konan bir başka durum, düşme sonucu yaşanan kırıkların, yanık ve zehirlenme vakalarının yaşlılarda ciddi işlev kayıplarına yol açtığı ve daha çok ölümle sonuçlandığı yönündedir. Örneğin, düşerek kalçasını kıran yaşlıların 1/3’ünün yatalak kaldığı araştırmalarla ortaya konan veriler arasındadır. Yaşlılarda ev kazaları sonucu ortaya çıkan bu olumsuzluk ve kayıplarla karşılaşmamak için yaşlıların yaşadıkları alanlarda, evlerde basit ama akılcı bazı önlemler almak gerekmektedir.

Yaşlıların yaşadığı alanların, evlerin aydınlatmasının çok iyi yapılması, yatak odasında mutlaka gece lambası bulundurulmalıdır. Zeminde kullanılan materyaller kaymayan özellikte olmalıdır. Banyo gibi ıslak zeminlerde kaymayı önleyici paspas, tabure kullanmaya dikkat edilmelidir. Genelde düzayak olarak nitelendirilen şekilde olan mekânların tercih edilmesi, merdivenlerde yaşanan düşme olaylarının önüne geçmede ilk yapılacaklardandır. Böyle bir şansları olmayanlar, merdivenlerin yanına tırabzan koyma yolunu seçmeli, yaşlının merdivenleri kullanırken mutlaka bu tırabzanlardan tutunarak hareket etmesi sağlanmalıdır. Yaşlılar oturup kalkerken, yataktan kalkarken bir yerden güç alma isteği duymaktadır. Bu yüzden yatağın bulunduğu alana, klozetin yanına, duş ya da küvetin bulunduğu yere uygun tutamaçlar yapmak kolaylık sağlayacak ve denge sorunu yaşayarak düşmelerin önüne geçilecektir. Mekânda bulunan bütün kapıların dışa doğru açılır vaziyette olması, yaşlı kişinin kapının yakınında düşmesi durumunda kapının açılmama riskini ortadan kaldıracaktır. Mekânda kullanılan halılar takılıp düşmeye mahal vermemek için küçük olmamalı, kilim gibi materyaller kullanılmamalıdır. Elektrik, telefon kabloları yürüme alanlarından uzak tutulmalıdır. Mutfaklarda kullanılacak eşyalar kolay ulaşılabilen yerlere konulmalı, mutfakta doğalgaz kullanılıyorsa, ocağı açık unutma ihtimaline karşı güvenlik sağlayan ocaklardan alınmalı ya da uygun alarmlar takılmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Felçli Hasta Bakımı başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve Felçli Hasta hakkında bilgiler verilmektedir.