Yaşlı Bakıcısı Özellikleri

Yaşlı bakıcılığı hataya yer vermeyen ve uzman kişiler tarafından yapılması şart olan bir uygulamadır. Yaşlı bakıcıdan hizmet almak için doğru kriterler belirlenmelidir. Belirlenen kriterlere göre ilerlendiğinde istenilen hizmet şeklini yakalamak kolay olacaktır. Yaşlı bakıcısı özellikleri tartılarak istenilen özelliklerin seçilen bakıcıda olup olmadığı kolayca anlaşılabilir.

Yaşlı bakıcısı özellikleri arasında en büyük yer tutan özellik, bakıcının kötü alışkanlıklardan uzak olmasıdır. Mesleki kaliteyi arttırmak üzere sigara, alkol veya uyuşturucu madde kullanmıyor olması gerekir. Ailevi bağları kuvvetli ve aile konusunda bilgiye sahip bakıcılar işlerini belirli bir saygı çerçevesinde gerçekleştireceklerinden dolayı tercih edilmelidirler.Hızlı düşünebilen ve soğukkanlı adaylar kolayca ilk müdahaleyi gerçekleştirebilirler. Herhangi bir vakit kaybı hayati problemlere yol açabilmektedir. Yaşlı bakıcısı özellikleri arasında mizaç önemli bir yer tutar. Sevecen, şefkatli, ilgili, güler yüzlü bir yaşlı bakıcısı hastanın memnuniyetini sağlayacak yapıdadır. Hastaneden yeni ayrılmış yaşlı bir insanın yanında kendisine keyif verebilecek ve refakat edebilecek bir insanı araması normaldir. Yaşlı bakıcıları,sabırlı ve çevresinde gelişmekte olan olaylara karşı duyarlı olmalıdır. İnsan ilişkileri sağlam düzenli ve tertipli kimseler sıkça tercih edilmektedirler. Bir ortamın arınık olması hastanın zayıf bünyesi ve sağlığı açısından büyük önem taşır. Hastanın tedavisi süresince gerekli olan tüm bakımları ve temizliği üstlenebilmelidir. Grup çalışmasına açık olmalı ve başka takımlar ile rahatça çalışmalarını sürdürebilmelidir. Yaptıklarının kaydını tutmalı ve güçlü bir hafızaya sahip olmalıdır. Yaptıklarını unuttuğu takdirde doktora eksik bilgi verilmiş olacağından risk unsurları oluşabilir. Özellikle yaşlılara hitap şeklini düzgünce seçmeli ve ne kadar yakın olurlarsa olsunlar saygı unsurlarından uzaklaşmamalıdırlar. Hitap şekli olarak “sen” yerine “siz” tercih edilmelidir. Irk, din, dil veya cinsiyet ayrımı gözetmeden gerekli bakım yapılmalıdır. Etnik özellikler bakım şeklinde herhangi bir aksamaya neden oluyor bakıcı işten çıkarılmalıdır. Mekânın aydınlık tutulması ve kafa karıştırıcı desenlerden aydınlatılmış olması gerekmektedir. Çalışma saatlerinde kendilerine verilen özel kıyafetleri giymekle yükümlüdürler. Genellikle iki tip yaşlı bakıcılığı bulunmaktadır. Birinci tip bakıcılar, evde bakımda çalışan ve gündüzleri işlerini halleden bakıcılardır. İkinci tip bakıcılar ise 24 saat boyunca çalışırlar ve çalıştıkları evde kalırlar.

 

Bu özelliklere sahip elemanlar gönül rahatlığı ile aile büyüklerinize bakmak üzere seçilebilirler.

Bir önceki yazımız olan YAŞLI BAKIMINDA EĞİTİMLİ VE GÖNÜLLÜ OLMAK başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve gönüllü yaşlı bakımı hakkında bilgiler verilmektedir.