Yaşlı Bakıcı

Yaşlılara bakmak oldukça zor bir o kadar da huzur veren bir hizmettir. Öncelikle yaşlılara karşı oldukça sabırlı olmalı, sevgi ve şefkat dolu olmalıdır. Yaşlılarla ilgili onların yaşadığı hastalıklarla ilgili destek olmalı ve iyileştirici bir rol almalı. Yaşlılığın sonucu olarak sürekli sağlık taramasına ihtiyaç vardır. Bunları takip etmeli ve ilaç tedavilerinde ilaçların düzenli kullanımını sağlamalıdır. Yaşlılık dediğimiz dönem bir insanın artık kendi kendine birçok işini yapamadığı fiziki yavaşlama yaşadığı dönemdir. Bu dönemde yaşlılarımızın kendine güveni azalır. Unutkanlık söz konusu olabilir. Çevresi tarafından yeterince önemsenmediği kanısı oluşur. Uyku sorunları yaşarlar. Bütün bunlara bir de sevdiklerinde ayrı kalma ve yalnızlık eklenince yaşlılarımızın kendilerine bakacak birilerine ihtiyaçları olur. Bizim için hayatlarını feda etmiş kişilerdir yaşlılarımız.  Bu sebeple hayatlarının son dönemlerinde biz yeterince vakit ayıramıyorsak bile onlara en iyi bakımın yapılacağı yerlere götürme ve ev ortamında bakılarak huzur bulmalarını sağlamalıyız.

Yaşlı bakıcı ile ilgili resmi ve özel kurumların açtığı yaşlı bakım elemanı yetiştirme programlarından birine katılan kişi sertifikasını aldıktan sonra bu işe başlayabilir. Bu konuda hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de üniversitelerin eğitim programları vardır. Bu programlardan sonra devletin açtığı kadrolar çerçevesinde yaşlı bakıcı işine başvurulabilir veya özel kurumlar aracılığı ile iş bulunabilir.

Yaşlı bakımı huzurevlerinde ve evde olmak üzere iki şekilde yapılır. Bu konuda devletimizin çıkardığı yönetmelikle yaşlıların bakımlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Temmuz 2008 yılında “Özel Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği” ile “Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüz Bakım İle Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmelik”  ile getirilen düzenlemeler yaşlılara özel huzurevleri ya da Yaşlı Hizmet Merkezleri’ndeki ilgili birimlerde verilen gündüzlü bakım hizmeti içeren düzenlemeler yapılmıştır.

Yaşlı bakıcı olarak görev yapmak istiyorsak öncelikle ilgili bölümlerden mezun olmalı veya bu konuda sertifika almalıyız. Bu işin resmi yönüdür. İşin insanlık ve sorumluluk kısmına gelince yaşlı bakıcı öncelikle ilgilendiği kişilerin bakıma muhtaç olduklarını ve bu konuda da hassas olduklarını düşünmelidir. Yani bize mecbur olan birine en güzel hizmeti götürme çabasında olmalıyız. İşimizi en iyi şekilde yapmak vicdanen bizi çok mutlu edecektir.

Bir önceki yazımız olan Yaşlı Bakıcı Özellikleri İle Bakıcı Arayan Kişilerin Seçimi Yaşlılar İçin Önemli! başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.