Bir Yaşlı Bakıcıdan Çok Daha Fazlası!

Günümüz yaşam koşulları içerisinde maalesef, her zaman bize ihtiyaç duyan yaşlı yakınlarımızın yanında olamıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. İşte tam da bu aşamada hayatımıza bin bir soru işareti ile yaşlı bakıcı kavramı girip yerleşiyor.

Çoğunlukla en kıymetlilerimizin hayatını emanet ettiğimiz, yaşam kalitesini yükseltmesini istediğimiz yaşlı bakıcı kavramından beklentilerimiz de bir hayli yüksek oluyor. Yakınımıza, en az kendi göstereceğimiz kadar şevket, sevgi ve sabır gösterilsin istiyor, bunun yanında da bir sağlık personelinde olması gereken bilgi birikimini arıyoruz. Bakıma ihtiyaç duyan kişinin; ilaçlarının zamanında verilmesinin sorumluluğundan tutunda, acil durum halinde uygulanacak ilk yardım bilgisine, psikolojisinin anlaşılıp anlayış gösterilmesine kadar, bir nebzede olsa uzmanlık ve tecrübe peşine düşüyoruz. Her konuda olduğu gibi kriterler arttıkça seçenekler azalıyor, doğru kişiye ulaşmak zorlaşıyor.

Ülkemizde 2010 yılından bu yana birçok üniversitenin akademik bölümleri arasında “Yaşlı Bakıcılığı” bölümü de açılmaya başlandı. Böylelikle hassasiyeti yüksek olan bu alan, profesyonellik ve nitelik kazanmaya da başladı. Bu sayede bakıcı olmak isteyenler veya hali hazırda bakıcılık mesleğini yerine getirenlere profesyonelliklerini diplomalandırma şansı tanınıyor. Bu alanın mezunları; yaşlı psikolojisi, sosyoloji, temel hastalık ve sağlık bilgileri, beslenme ve stres yönetiminden tutunda fizyoloji ve rehabilitasyona kadar birçok alanda donanım sahibi oluyor. Dolayısıyla, her bakıcı arayışı içerisinde olan kişi tarafından biçilmiş kaftan halini alıyor.

Son aşamadaysa; tercihen diplomalı, deneyimli, güvenilir referanslara sahip kişilere ulaşmak kalıyor. Bu kısımda arayışınızı kolaylaştıracak ve doğru yola sevk edecek olansa, danışmanlık hizmeti veren şirketler. Profesyonel geçmişi kayıtlı, referansları güvenilir kişilerle sizi buluşturmak üzere, en risksiz tercih danışmanlık şirketleri oluyor.

Son olarak, yaşlı bakıcı arayışında unutulmaması geren en önemli konu, bu işin ne sadece akademik bilgi birikimiyle ne de sadece sevgi ve şevketle yapılamayacak olması. Yaşlı kişinin ömrünün geri kalanı için ona refakat edecek kişi ya da kişilerin, onun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını anlayabilecek nitelikte olması gerekir. Refakate ihtiyaç duyan yaşlının da yardımcısını sevmesi ve kendisine gösterilen özveri ve saygıyı göstermesi gerekmektedir. Aksi halde, yaşlı-bakıcı ilişkisi tesisinde en önemli ayak yok sayılmış olur.

Bir önceki yazımız olan Yaşlılara Nasıl Davranmalıyız? başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.