Bakım için Evde Gerekli Ortamı Yaratmak

Evde bakım yapılacağı vakit evin her zamanki durumundan çıkarılması, hastanın ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerekir. Bu hastanın yaşamını kolaylaştırdığı kadar bakıcı için de kolaylık sağlayacaktır.
Yaşlı bakımında önemli bir husus hastanın günlük yaşamını aksatmadan ev içerisinde bazı pratik değerleri yapabilmesidir. Fizyolojik değişimlere bağlı olarak hareket alanları kısıtlanmış olsa da onlara ev içerisinde uygun ortamı sağlamak gereklidir. Mutfak ve banyo gibi alanlarda düzenlemeler yapılmalı, yaşlının gereksinimleri doğrultusunda gözden geçirilmelidir. Günlük yaşamını sürdürmesinin yanında ev yaşantısının güvenliğini de sağlayacaktır bu durum.
Evde bakım için tuvalet oldukça önemlidir. Tuvalet kullanımında, klozetin çevresinde ayarlama yapılmalıdır. Klozetin boyunu büyültmek ve daha kolay kullanılmasını sağlamak gerekebilir. Ayrıca klozetin yanına tutamak koymak yaşlının daha rahat kalkmasını sağlayacaktır. Yine banyoya aynı şekilde tutamaklar koyulabilir. İki alanda da yerin kaygan olmamasına dikkat edilmelidir. Kayganlığa bağlı ve sonu ölüme varan durumlar yaşanabilir. Kaplama kaygan ise üstüne mutlaka kaymayacak kilim vb. gibi eşyalar koyulmalıdır. Banyodaki sabun gibi materyallere ulaşım kolaylığı sağlanmalı, çok tehlikeli olacak asit, çamaşır suyu gibi malzemeler gözden uzak tutulmalı ve üstlerine uyarıcı yazılar koyulmalıdır. Bu gibi değişiklikler yapıldığında evde bakım için tuvalet-banyo hazırlanmış olur.
Elektrikli eşyalar için yaşlının/hastanın kullanım kolaylığı tercih edilmelidir. Aletlerin kablolarının yalıtımına dikkat edilmeli, ıslak alanlardan uzak tutulmalı ve bakımları yapılmalıdır. Ayrıca prizlere koruma kılıfı takmalı, açık bırakılmamalıdır. Bu, priz kullanımda akım kaçaklarını önleyecektir.
Evde bakım için mutfak düzeni de önemlidir. Mutfaktaki eşyaların hepsinin kullanışlı olması gerekir. Gereksiz eşyalardan uzak durmak rahatlık sağlayacaktır. Kesici aletler çekmecelere koyulmalı, ocak yüksekte olmamalı, buzdolabının sesi alabildiğince kısık olmalıdır.
Oturma odasında ise bitki ferahlık sağlayacağı için tercih edilmeli, yanı sıra biblo, heykel gibi objelerle dekoratif süsleme yapılmalıdır. Bunlar yaşlının/hastanın üzerinde psikolojik olarak rahatlık sağlayacaklardır. Temizlik malzemeleri uzakta tutulmalı, bağışıklık sisteminin zayıf olmasından ötürü düzenli temizlik yapılmalı ve hastalıkların çok sevdiği kirli ortamdan uzak durulmalıdır.
Evde bakım temelde bu hususlar ve duruma bağlı olarak geliştirilecek farklılıklar ile belirlenir ve uygulanırsa çok daha verimli olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Yatalak Hastaya Bakıcının Yaklaşımı başlıklı makalemizde evde hasta bakımı, evde yaşlı bakımı ve hasta bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.